Sałatka z cielęciny, marynowanych śliwek i gruszek

Składniki potrawy

300g pieczonej cielęciny
15 marynowanych śliwek
2 duże kartofle
2 gruszki z octu
1 zielona sałata

Zielony sos majonezowy:
150g majonezu
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz, ząbek czosnku

Przyrządzanie

Zieloną sałatę dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a 2 duże kartofle obrać i ugotować. Gdy kartofle ostygną, pokroić je na paski.

Pieczoną cielęcinę pokroić na plasterki, następnie na paski.

Ze śliwek wyjąć pestki. Gruszki przeciąć na osemki.

Przygotować sos. Ząbek czosnku rozgnieść lub wycisnąć przez maszynkę. Rozetrzeć z solą i pieprzem, dodać sok cytrynowy i majonez. Na koniec dodać łyżkę posiekanej, zielonej pietruszki. Sos dobrze wymieszać.

Do cielęciny dodać kartofle i owoce. Zalać sosem, wymieszać, wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Przed podaniem ułożyć sałatkę na półmisku na liściach zielonej sałaty.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl