1 avocado (dojrzałe)
pół słoika papryki konserwowej lub 2 pomidory
pół słoiczka czarnych oliwek bez pestek
40dag pieczonego kurczaka albo szynki (ew. inne mięso)
5dag sera pleśniowego
kilka orzeszków indyjskich
natka pietruszki
sól, pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny lub ocet winny
Avocado obrać, wyjąć pestkę, pokroić w kostkę, po tym natychmiast skropić sokiem z cytryny.
Mięso pokroić w kostkę, tak samo paprykę lub pomidory i oliwki.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Ser rozetrzeć, wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Powstałym sosem polać sałatkę, posypać orzeszkami, udekorować gałązkami natki pietruszki.
Sałatkę można podać w jednym większym naczyniu lub na mniejszych talerzykach.