Forma potrawy: Sałatki, dla ilu osób: 6
1 avocado (dojrzałe)
pół słoika papryki konserwowej lub 2 pomidory
pół słoiczka czarnych oliwek bez pestek
40 dag pieczonego kurczaka albo szynki (ew. inne mięso)
5 dag sera pleśniowego
kilka orzeszków indyjskich
natka pietruszki
sól, pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny lub ocet winny
Avocado obrać, wyjąć pestkę, pokroić w kostkę, po tym natychmiast skropić sokiem z cytryny.
Mięso pokroić w kostkę, tak samo paprykę lub pomidory i oliwki.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Ser rozetrzeć, wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Powstałym sosem polać sałatkę, posypać orzeszkami, udekorować gałązkami natki pietruszki.
Sałatkę można podać w jednym większym naczyniu lub na mniejszych talerzykach.
Forma potrawy: Sałatki
całe avocado ze skórką
liście sałaty
pomidor
sól, pieprz
Do przybrania:
zielony ogórek
Forma potrawy: Sosy
2 duże dojrzałe avocado
200 ml jogurtu
mała cebula
ząbek czosnku
łyżka oliwy
łyżka drobno pokrojonej zielonej pietruszki
4 łyżki soku cytrynowego
cukier, sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
owoc avocado (niezbyt miękki)
chleb
masło
cebula
sól
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki
2 avocado
100 ml wywaru mięsnego
1 łyżeczka żelatyny
80 ml śmietanki kremowej
sok z 1 cytryny
4 duże krewetki
sól, pieprz
Do przybrania:
zielona pietruszka, koperek