Sałatka z avocado i mięsa

Składniki potrawy

1 avocado (dojrzałe)
pół słoika papryki konserwowej lub 2 pomidory
pół słoiczka czarnych oliwek bez pestek
40dag pieczonego kurczaka albo szynki (ew. inne mięso)
5dag sera pleśniowego
kilka orzeszków indyjskich
natka pietruszki
sól, pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny lub ocet winny

Przyrządzanie

Avocado obrać, wyjąć pestkę, pokroić w kostkę, po tym natychmiast skropić sokiem z cytryny.

Mięso pokroić w kostkę, tak samo paprykę lub pomidory i oliwki.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Ser rozetrzeć, wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Powstałym sosem polać sałatkę, posypać orzeszkami, udekorować gałązkami natki pietruszki.

Sałatkę można podać w jednym większym naczyniu lub na mniejszych talerzykach.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl