1kg ryby (sandacz, halibut, dorsz, karmazyn, karp, szczupak) lub 60dag filetów
10dag pieczarek lub 20dag grzybów borowików
2dag tłuszczu
10dag cebuli
4dag tłuszczu do pieczenia
1/8 l śmietany
5dag sera gouda lub tylżyckiego
sól, pieprz
Rybę sprawić, opłukać, odciąć głowę, odfiletować, osolić ułożyć na ogniotrwałym półmisku, oblać tłuszczem, wstawić na 10-15 min do nagrzanego piekarnika, podpiec.
Pieczarki oczyścić, opłukać, przyciąć trzony, cienko poszatkować. Dodać cebulę pokrajaną w krążki, tłuszcz, sól, pieprz, 1-2 łyżki wody; dusić 10 min.
Rybę wyjąć, pokryć grzybami, oblać lekko osoloną śmietaną, posypać tartym serem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min.
Gdy ser się lekko zrumieni, a ryba będzie miękka, wyjąć.