200g filetów śledziowych w zalewie octowej
100g konserwowych buraków
100g ogórków konserwowych
2 ziemniaki ugotowane ze skórką (150 g)
2 jabłka
1 mała cebula
50g majonezu (np. Kieleckiego)
4 łyżki jogurtu
koperek do przybrania
Usunąć ości z przygotowanych śledzi i odsączyć z wody buraki oraz ogórki. Obrać jabłka i ziemniaki, usuwając z jabłek gniazda nasienne. Następnie jabłka pokroić w ćwiartki.
Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z jogurtem i pokrojoną wcześniej cebulą. Przyprawić całość dwoma łyżkami zalewy ogórkowej i burakowej.
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki z przygotowanym sosem i wsadzić do lodówki na przynajmniej godzinę. Przed podaniem doprawić do smaku - wedle uznania, można ozdobić gałązką koperku.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl