Sałata faszerowana po węgiersku

Składniki potrawy

6 dużych liści sałaty
2-3 małe bułki
szklanka mleka
15dag pieczarek
4 łyżki stopionego masła
2 łyżki zieleniny
2 żółtka
sól
łyżka papryki w proszku
roztarty mały ząbek czosnku
pół szklanki gęstej śmietany
pół szklanki rosołu
frytki

Przyrządzanie

Bułeczki zalać mlekiem, odcisnąć, przetrzeć przez sito.
Oczyszczone, posiekane pieczarki smażyć na rozgrzanym maśle z dodatkiem zieleniny, cebuli i czosnku, do czasu aż wyparuje sok. Często mieszając, przestudzić.
Wymieszać przetartą bułkę z żółtkami, śmietaną i grzybami, doprawić do smaku solą i papryką.
Nałożyć farsz na liście sałaty, zawinąć podobnie jak na gołąbki.
Ułożyć w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, wlać rosół lub wodę z rozpuszczoną kostką rosołową.
Wstawić do gorącego piekarnika - temperatura 220 st. C, piec przez około 20 min.
Wyłożyć na talerz, pokropić pozostałym masłem.
Podawać z frytkami.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl