400 g. ryżu
400 g. pieczarek
świeży ogórek
2 cebule
200 g. szynki
2 łyżki kaparów (niekoniecznie - dla tych co lubią)
3 łyżki octu winnego
7 łyżek oliwy
sól, pieprz
szczypta cukru
świeże lub suszone zioła - szczypiorek, estragon, bazylia
Ryż opłukać, gotować przez 17 minut w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić.
Pieczarki i ogórek obrać, umyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, szynkę w paseczki. Kapary posiekać.
Składniki połączyć - dodać ryż, posolić i popieprzyć.
Z oliwy, octu winnego i cukru zrobić sos.
Polać ryż z warzywami, delikatnie wymieszać. Posypać posiekanymi ziołami.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl