Ryż z szynką i pieczarkami

Składniki potrawy

400 g. ryżu
400 g. pieczarek
świeży ogórek
2 cebule
200 g. szynki
2 łyżki kaparów (niekoniecznie - dla tych co lubią)
3 łyżki octu winnego
7 łyżek oliwy
sól, pieprz
szczypta cukru
świeże lub suszone zioła - szczypiorek, estragon, bazylia

Przyrządzanie

Ryż opłukać, gotować przez 17 minut w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić.

Pieczarki i ogórek obrać, umyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, szynkę w paseczki. Kapary posiekać.

Składniki połączyć - dodać ryż, posolić i popieprzyć.

Z oliwy, octu winnego i cukru zrobić sos.

Polać ryż z warzywami, delikatnie wymieszać. Posypać posiekanymi ziołami.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl