Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska
2 szklanki ryżu - może być jaśminowy
2 łyżki mrożonego zielonego groszku
2 łyżki konserwowej lub gotowanej kukurydzy
2 jajka
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyzki oleju
sos sojowy
olej sezamowy
sos czosnkowy z miodem
gałka muszkatołowa
sól
Ryż należy dwukrotnie wypłukać i gotować w wodzie w proporcji 1:1 (tyle wody ile ryżu) - z dodatkiem jednej łyżeczki oleju i jednej łyżeczki oleju. Kiedy ryż wchłonie wodę, zdjąć go z ognia. Garnek z ryżem owinąć w papier - na gazetę lub papier śniadaniowy, następnie w ręcznik i schować w ciemne i ciepłe miejsce aby "doszedł" - wystarczy około 10-15 minut.
Następnie na głęboką patelnię wlewamy łyżkę oleju, 2 łyżki oliwy i nieco sosu czosnkowego z miodem. Gdy już olej będzie mocno rozgrzany wbić do niego szybko jajka (najlepiej mieć wcześniej rozbite do szklanki). Zmniejszamy ogień, dodajemy kukurydzę, groszek, sos sojowy oraz gałkę muszkatołową, wrzucamy do tego ryż i mieszamy około 2 - 3 minut.
Na sam koniec dodajemy do tego kilka kropel oleju sezamowego.
Forma potrawy: Dania główne
20dkg schabu
4 pieczarki
olej
cukier
pół kostki bulionowej wołowej Knorra
pieprz biały
przyprawa chińska o 5 smakach
sól
imbir
1 marchewka
pół papryki
ryż na dwie osoby
pół selera
papryka w proszku ostra
Forma potrawy: Zupy
20 dag migdałów
2 l mleka
3 - 4 łyżki cukru
2 łyżki masła
5 dag rodzynek
4 - 6 kropli olejku migdałowego
2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
Forma potrawy: Dania główne
70 dag kurczaka
sól
łyżka mąki
2 łyżki tłuszczu
zielenina
szklanka śmietany
Do podania:
ryż lub makaron
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1 kg dorsza
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szklanka oleju
10 dag cebuli
10 dag marchewki pokrojonej w słupki
sos:
łyżeczka octu
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki soli
2 łyżeczki pasty pomidorowej
łyżka maggi
łyżka wody
1/2 szklanki rosołu
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Do podania:
ryż
surówka z pora i cebuli