Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 20 min.
sól
225g ryżu błyskawicznego
1/4 łyżeczki kurkumy
4 większe kawałki dorsza bez ości
1 łyżka oleju
1 cebula, posiekana
4 jajka, ugotowane na twardo i podzielone na ćwiartki
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do przybrania:
cząstki cytryny
W dużym rondlu zagotować 600ml osolonej wody. Wrzucić do niej umyty ryż, dodać kurkumę, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
Kawałki dorsza ułożyć na ryżu, i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez dalsze 7-10 minut, aż ryż będzie miękki, a ryba ugotowana.
Zanim ryż i ryba będą gotowe, na małej patelni podgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć, aż zmieknie.
Do ogrzanego naczynia przełożyć widelcem ugotowaną rybę i ryż.
Następnie rozdrobnić rybę, wrzucić cebulę i wymieszać. Na wierzchu ułożyć ćwiartki jajek, posypać zieloną pietruszką i przyprawić do smaku.
Przybrać cząstkami cytryny, podawać ciepłe.
Ryż, Dorsz, Jajka, Cytryna, Pietruszka, Cebula, Olej, Sól kuchenna, Kurkuma, Pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
400 g filetów z mintaja lub innej ryby morskiej
0,3 szklanki mleka
3 jaja
2 sucharki
1 łyżeczka masła
sałata
sól, pieprz
pęczek natki pietruszki
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
50 dkg mielonej wieprzowiny
50 dkg ugotowanego makaronu
125 ml śmietany
5 dkg żółtego sera
1 łyżki masła
2 cebule
4 jajka
czerstwa bułka
pęczek natki pietruszki
pieprz i sól
Forma potrawy: Ciasta, Kolacje
12 dag masła
25 dag mąki
3 łyżki mleka
200 ml mleka
4 jajka
5 cebul
sól
pieprz
15 dag szynki
łyżka oleju
10 dag sera żółtego
20 dag śmietany kremówki
żółtko
gałka muszkatołowa
2 gałązki natki pietruszki i majeranku
tłuszcz do posmarowania formy