sól
225g ryżu błyskawicznego
1/4 łyżeczki kurkumy
4 większe kawałki dorsza bez ości
1 łyżka oleju
1 cebula, posiekana
4 jajka, ugotowane na twardo i podzielone na ćwiartki
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do przybrania:
cząstki cytryny
W dużym rondlu zagotować 600ml osolonej wody. Wrzucić do niej umyty ryż, dodać kurkumę, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
Kawałki dorsza ułożyć na ryżu, i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez dalsze 7-10 minut, aż ryż będzie miękki, a ryba ugotowana.
Zanim ryż i ryba będą gotowe, na małej patelni podgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć, aż zmieknie.
Do ogrzanego naczynia przełożyć widelcem ugotowaną rybę i ryż.
Następnie rozdrobnić rybę, wrzucić cebulę i wymieszać. Na wierzchu ułożyć ćwiartki jajek, posypać zieloną pietruszką i przyprawić do smaku.
Przybrać cząstkami cytryny, podawać ciepłe.