60dag oczyszczonej ryby morskiej
2 szklanki mleka
kawałek skórki cytrynowej lub skórki z razowego chleba
20dag cebuli
50dag warzyw mieszanych (marchew,pietruszka,seler,por)
listek laurowy
pieprz
sproszkowana papryka
sól
4 łyżki posiekanej naci pietruszki
Ryby umyć i oczyścić, po czym zdjąć z nich skórę ściągając ją od nasady głowy w kierunku ogona. Następnie z tuszek skroić filety, pokroić na porcje, ułożyć w misce i zalać chłodnym mlekiem. Przykryć, wstawić do lodówki na 20-30 min.
Cebulę obrać, opłukać, pokroić w piórka. Resztę warzyw umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w drobny makaronik lub zetrzeć na tarce. Wymieszać warzywa z cebulą, posolić, włożyć do rondla, podlać wrzącą wodą, przykryć, nastawić do gotowania.
Po 15 minutach połowę podgotowanych warzyw wyjąć, na reszcie warzyw na powierzchni ułożyć odcedzone z mleka porcje ryby, oprószyć solą, listkiem laurowym, pieprzem i papryką. Dodać skórkę z cytryny lub z chleba. Przykryć wyjętymi podgotowanymi warzywami. Przykryć rondel, ustawić na małym płomieniu.
Gotować przez 20-30 minut. Ugotowaną rybę razem z warzywami wyjąć na półmisek, obficie posypać zieleniną.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl