MENU
ZWIŃ MENU

Risotto z boczku i kapusty

Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 20 min.

Składniki

2 łyżki oleju
225g plasterków wędzonego boczku bez skóry, pokrojonego w paski
1 duża cebula, pokrojona w plastry
2 ząbki czosnku, rozgniecione
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
14 zielonej lub białej kapusty, pokrojonej w paski
175g czerwonej papryki z puszki, odcedzonej i pokrojonej w plastry
425g ugotowanego ryżu

Przyrządzanie

W rondlu z grubym dnem podgrzać olej. Włożyć boczek i cebulę i smażyć, aż stanie się prawie lekka. Wrzucić czosnek, przyprawić do smaku, następnie włożyć kapustę.

Gotować przez 2-3 minuty, a potem dodać czerwoną paprykę i ryż. Rondel przykryć i gotować na dość małym ogniu przez 5 minut, aby ryż był gorący.

Przełożyć do salaterki i jak najszybciej podawać.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kubańskie ziemniaki

60 dag ziemniaków
15 dag cebuli
7 dag marchwi
15 dag pieczarek
10 dag boczku wędzonego
20 dag kiełbasy
sól, pieprz
liście kapusty
zielenina

Boczek nadziewany karkówką z tymiankiem

Forma potrawy: Dania na grilla

karkówka bez kości 60 dag
boczek wędzony 15 dag
liście kapusty włoskiej 20 szt
jabłko 1 szt
wiśnie drylowane 20 dag

Bejca
olej 5 łyżek
majeranek 1/2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz czarny 1 szczypta
tymianek 1 szczypta

Gołąbki z pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne

1 mała główka kapusty
40 dag pieczarek
łyżka oleju
25 dag wędzonego boczku ze skórą
2 łyżki kaszy manny
0,5 litra rosołu (z kostki)
 
Sos
2 cebule
2 łyżki przecieru pomidorowego
0,5 szklanki rosołu (z kostki)
2 łyżki oleju
sól
pieprz
 

Szaszłyk z kurczaka i boczku

Forma potrawy: Dania na grilla

1 kurczak
20 plasterków wędzonego boczku
15 dag pieczarek
posiekana natka pietruszki