MENU
ZWIŃ MENU

Przystawka z tuńczyka

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.

Składniki

200g tuńczyka w oleju
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
150ml kwaśnej śmietany
2 łyżki szczypiorku, posiekanego

Do podania:
ogórek pokrojony w słupki
marchewka pokrojona w słupki
kalafior podzielony na cząstki
prażynki ziemniaczane

Przyrządzanie

Tuńczyka wraz z olejem przełożyć do miski. Dodać czosnek, przprawić do smaku i używając widelca rozgnieść na papkę. Do powstałej masy wlać kwaśną śmietanę i wsypać połowę szczypiorku.

Po dodaniu przypraw sprawdzić smak i przełożyć przystawkę do naczynia, w którym ją podamy.

Przykryć i chłodzić przynajmniej przez 10 minut.

Przystawkę z tuńczyka posypać pozostałym szczypiorkiem, a jako dodatki podać warzywa i prażynki ziemniaczane.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Bałkańska sałatka z tuńczyka

Forma potrawy: Sałatki

8 połówek gruszek
małą puszka tuńczyka w oliwie
3/4 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
łyżeczka posiekanej zieleniny
łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz

włoska sałatka z tuńczyka

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje

400g tuńczyka w oleju
2 ząbki czosnku, rozgniecione
1 łyżka kaparów, posiekanych
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
sok z cytryny do smaku
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
850g fasolki odcedzonej i wypłukanej
1 mała czerwona cebula, pokrojona w krążki

Do podania:
ciepły chleb (grzanki) lub bułeczki

Sałatka z tuńczyka i oliwek

Forma potrawy: Sałatki

puszka tuńczyka w oleju
pół szklanki ryżu
8 szt. oliwek zielonych
sok z połowy cytryny
pieprz
sól
pół łyżeczki oleju
2 łyżki majonezu

Sałatka kukurydziana z tuńczykiem

Forma potrawy: Sałatki, Kolacje

 
puszka kukurydzy
puszka groszku
20-25 dag miękkiego sera żółtego
majonez
puszka tuńczyka w sosie własnym