Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 15 min.
850g odsączonego przepłukanego żółtego grochu z puszki
2 łyżki ziarenek sezamowych
2 łyżki soku cytrynowego
2 duże ząbki czosnku, rozgniecione
150ml oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do przybrania:
cząstki cytryny
Do podania:
podgrzany chleb pitta lub toasty
Groch włożyć do miksera wraz z ziarenkami sezamowymi, wlać sok z cytryny i dodać czosnek. Miksować do czasu, aż groch będzie rozdrobniony.
Później powoli wlewać oliwę i nadal miksować do momentu otrzymania prawie jednolitej masy. Nie należy miksować zbyt długo, ponieważ przystawka ta powinna mieć niezupełnie jednolitą konsystencję. Następnie przyprawić do smaku.
Przełożyć do szklanej miseczki i przybrać cząstkami cytryny. Podawać z ciepłym chlebem pitta, pokrojonym w prostokąty, którymi nabieramy potrawę.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 cukinia
1-2 łyżki masła
łyżka wody
szczypta soli
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki
20 dag buraków
10 dag jabłek
1 łyżka startego chrzanu
1/4 szklanki jogurtu
sok z cytryny
ocet
sól
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
250 ml wina białego wytrawnego
cynamon
czereśnie z ogonkami (jasne)
3-4 łyżki miodu
400g cukru
5 szt. goździków
5 szt. ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
125 ml octu winnego 6%
Przystawka z moreli marynowanych
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
1 kg moreli
1 łyżka miodu
2 szklanki cukru
4-5 goździków
2-3 ziarnka pieprzu i ziela angielskiego
1/2 szklanki octu