cojemy.pl > Przekąski lub przystawki > Przystawka sezamowa

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z kukurydzą i pomidorem, bez czosnku

Przystawka sezamowa

Formy potrawy: przekąska lub przystawka, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 15 min.

Składniki potrawy

850g odsączonego przepłukanego żółtego grochu z puszki
2 łyżki ziarenek sezamowych
2 łyżki soku cytrynowego
2 duże ząbki czosnku, rozgniecione
150ml oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do przybrania:
cząstki cytryny

Do podania:
podgrzany chleb pitta lub toasty

Przyrządzanie

Groch włożyć do miksera wraz z ziarenkami sezamowymi, wlać sok z cytryny i dodać czosnek. Miksować do czasu, aż groch będzie rozdrobniony.

Później powoli wlewać oliwę i nadal miksować do momentu otrzymania prawie jednolitej masy. Nie należy miksować zbyt długo, ponieważ przystawka ta powinna mieć niezupełnie  jednolitą konsystencję. Następnie przyprawić do smaku.

Przełożyć do szklanej miseczki i przybrać cząstkami cytryny. Podawać z ciepłym chlebem pitta, pokrojonym w prostokąty, którymi nabieramy potrawę.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Chleb (każdy rodzaj), Chleb pitta, Chleb tostowy, Cytryna, Czosnek, Groszek, Oliwa, Pieprz, Sezam (ziarna sezamu), Sól kuchenna

Podobne przepisy

Marynowana fasolka szparagowa

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
fasolka szparagowa
ząbek czosnku na 1 słoik
gałązka kopru na 1 słoik
ocet
1 łyżeczka cukru i 1/2 łyżeczki soli na każdą szklankę octu
opcjonalnie czerwona papryka
» zobacz przepis

Surówka z buraczków

Forma potrawy: Sałatka lub surówka, Przekąska lub przystawka
20dag buraków
10dag jabłek
1 łyżka startego chrzanu
1/4 szklanki jogurtu
sok z cytryny
ocet
sól
» zobacz przepis

Sałatka z warzyw i jajek

Forma potrawy: Sałatka lub surówka, Przekąska lub przystawka
4 jajka ugotowane na twardo
2 ogórki surowe lub kiszone
2 papryki
2 cebule
4 pomidory
sól, pieprz
sok z cytryny

Do podania:
pieczywo
» zobacz przepis

Marynowane czereśnie

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
250ml wina białego wytrawnego
cynamon
czereśnie z ogonkami (jasne)
3-4 łyżki miodu
400g cukru
5 szt. goździków
5 szt. ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
125ml octu winnego 6%
» zobacz przepis

Przystawka z tuńczyka

Forma potrawy: Danie rybne, Przekąska lub przystawka
200g tuńczyka w oleju
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
150ml kwaśnej śmietany
2 łyżki szczypiorku, posiekanego

Do podania:
ogórek pokrojony w słupki
marchewka pokrojona w słupki
kalafior podzielony na cząstki
prażynki ziemniaczane
» zobacz przepis

Przystawka z moreli marynowanych

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
1kg moreli
1 łyżka miodu
2 szklanki cukru
4-5 goździków
2-3 ziarnka pieprzu i ziela angielskiego
1/2 szklanki octu
» zobacz przepis

Przystawka warzywna z cukinii

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
1 cukinia
1-2 łyżki masła
łyżka wody
szczypta soli
» zobacz przepis

Przystawka z melona i owoców morza

Forma potrawy: Danie rybne, Przekąska lub przystawka
1 melon
2 dymki, posiekane
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i drobno pokrojonej
225g obranych krewetek
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do przybrania:
gałązki bazylii
całe krewetki
» zobacz przepis

Ziemniaki po polsku

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
1kg ziemniaków
tłuszcz
tarta bułka
sól, pieprz
» zobacz przepis

Makaron z salami

Forma potrawy: Kolacja, Przekąska lub przystawka
225g makaronu błyskawicznego
sól
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, pokrojona w plastry
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i pokrojonej w krążki
225g salami, pokrojonego w paseczki
2 łyżki posiekanej, zielonej pietruszki
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do podania:
starty ser parmezan
» zobacz przepis

Pureé z suchego grochu, fasoli lub bobu

Forma potrawy: Inna potrawa, Przekąska lub przystawka
400g grochu lub fasoli lub bobu
3-4 łyżki bulionu
1 cebula
1 łyżka masła lub smalcu
sól, pieprz
» zobacz przepis

Ziemniaki pieczone z jabłkami

Forma potrawy: Danie główne, Przekąska lub przystawka
6 dużych ziemniaków
po 1 cebuli czerwonej i białej
1 jabłko duże lub 2 mniejsze
5dag sera żółtego
sól czonskowa
papryka mielona
4-5 orzechów włoskich
natka pietruszki
rozmaryn
kawałek pora
olej
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.