Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.
1 melon
2 dymki, posiekane
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i drobno pokrojonej
225g obranych krewetek
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do przybrania:
gałązki bazylii
całe krewetki
Melon przekroic na pół i usunąć nasiona. Używając odpowiedniej łyżki, wyciąć miąższ i pokroić na równe kawałki.
Następnie wymieszać go z dymką, czerwoną papryką, obranymi krewetkami i oliwą. Ostrożnie przyprawić do smaku.
Tak przygotowaną przystawkę włożyć do czterech równej wielkości naczyń szklanych, przykryć i schładzać przynajmniej przez 10 minut.
Podawać przybrane gałązkami bazylii i krewetkami.
Forma potrawy: Sałatki
10 dag mieszanki owoców morza: kalmary, małże, krewetki, ośmiornica
1 jajko ugotowane na twardo
2 mandarynki
1/2 czerwonej lub zielonej papryki (10 dag)
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka natki pietruszki
zielona sałata
1 łyżka majonezu,
sól, pieprz
Forma potrawy: Sałatki
40 dag melona
20 dag poziomek
1 i 1/3 szklanki śmietanki
cukier
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
40 ml niebieskiego likieru curacao
sok pomarańczowy
1-2 łyżki śmietanki
wisienka
kulki z melona
Forma potrawy: Przetwory