MENU
ZWIŃ MENU

Przystawka z melona i owoców morza

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.

Składniki

1 melon
2 dymki, posiekane
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i drobno pokrojonej
225g obranych krewetek
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do przybrania:
gałązki bazylii
całe krewetki

Przyrządzanie

Melon przekroic na pół i usunąć nasiona. Używając odpowiedniej łyżki, wyciąć miąższ i pokroić na równe kawałki.

Następnie wymieszać go z dymką, czerwoną papryką, obranymi krewetkami i oliwą. Ostrożnie przyprawić do smaku.

Tak przygotowaną przystawkę włożyć do czterech równej wielkości naczyń szklanych, przykryć i schładzać przynajmniej przez 10 minut.

Podawać przybrane gałązkami bazylii i krewetkami.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Koktail z owoców morza

Forma potrawy: Sałatki

10 dag mieszanki owoców morza: kalmary, małże, krewetki, ośmiornica
1 jajko ugotowane na twardo
2 mandarynki
1/2 czerwonej lub zielonej papryki (10 dag)
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka natki pietruszki
zielona sałata
1 łyżka majonezu,
sól, pieprz

Surówka z melona i poziomek

Forma potrawy: Sałatki

40 dag melona
20 dag poziomek
1 i 1/3 szklanki śmietanki
cukier

Kleopatra

Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe

40 ml niebieskiego likieru curacao
sok pomarańczowy
1-2 łyżki śmietanki
wisienka
kulki z melona

Konfitury z melona

Forma potrawy: Przetwory

1 kg melona + 1 Melon
sok z cytryny
rum
1/2 kg cukru