cojemy.pl > Desery > Puchar z melona

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Zupy bez soli

Puchar z melona

Formy potrawy: deser, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

2 dojrzałe, słodkie melony
10dag słodkich migdałów
100ml (wina) madery lub porto
4 gałązki świeżej mięty

Przyrządzanie

Melony naciąć poprzecznie w połowie ich długości tak, aby powstały 4 połówki tego owocu o ząbkowanych krawędziach. Połówki melona wypestkować.
Z miąższu powycinać łyżeczką kulki wielkości orzecha włoskiego. Zachować grubą na około 5 mm warstwę miąższu znajdującego się przy skórce.
Kulki miąższu wymieszać z 50 ml wina i wstawic na 30 minut do lodówki, podobnie jak wydrążone połówki melona.
Migdały zalać wrzątkiem, obrać i drobno posiekać.
Tuż przed podaniem wyjąć z lodówki wydrążone połówki melona. Do każdej z nich wlać po 1 łyżeczce wina, następnie napełnić kulkami miąższu. Posypać siekanymi migdałami i skropić resztą wina.
Przybrać gałązkami świeżej mięty i podawać w kryształowych miseczkach.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Melon, Migdały, Mięta, Wino

Podobne przepisy

Konfitury z melona

Forma potrawy: Przetwór
1kg melona + 1 Melon
sok z cytryny
rum
1/2kg cukru
» zobacz przepis

Sałatka z melona

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
100g dyni
100g melona
2 duże jabłka, najlepiej odmian zielonych lub żółtych
1 średnia cytryna
1 łyżka stołowa płynnego miodu
listki mięty do dekoracji
» zobacz przepis

Surówka z melona i poziomek

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
40dag melona
20dag poziomek
1 i 1/3 szklanki śmietanki
cukier
» zobacz przepis

Kleopatra

Forma potrawy: Drink lub koktajl alkoholowy
40ml niebieskiego likieru curacao
sok pomarańczowy
1-2 łyżki śmietanki
wisienka
kulki z melona
» zobacz przepis

Letnia sałatka z arbuzem i melonem

Forma potrawy: Deser, Sałatka lub surówka
1/2 arbuza
1/2 melona
5 brzoskwiń
3 gruszki
200g czarnych winogron
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
75ml brandy
» zobacz przepis

Melon lub arbuz z mozarellą

Forma potrawy: Sałatka lub surówka, Przekąska lub przystawka
1 melon (lub arbuz)
2 kulki (po ok. 120 g) mozzarelli
4 plastry szynki (najlepiej włoskiej)
50g rukoli
2 łyżki octu z białego wina
1 łyżka cukru
1 łyżka ziarnistej musztardy
4 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanej mięty
» zobacz przepis

Mango daiquiri

Forma potrawy: Drink lub koktajl alkoholowy, Napój
1 dojrzały owoc mango (lub banana/papai/melona)
60g lekkiego rumu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżeczki kruszonego lodu
do przybrania listek cytryny
kawałek owocu mango
świeże kwiaty
kruszony lod
» zobacz przepis

Sałatka ze schabem i melonem

Forma potrawy: Kolacja, Sałatka lub surówka
25dag makaronu w kokardki
3-4 marchewki
20dag melona
główka sałaty
10dag wędzonego schabu
2 łyżki pestek dyni
15dag jogurtu
2 łyżki majonezu
sok z połowy cytryny
» zobacz przepis

Krem kokosowy z owocami

Forma potrawy: Deser
2 średnie pomarańcze
1 mały czerwony grejpfrut
1 mały melon
50g wiórków kokosowych
500ml mleka
40g cukru
40g kaszy manny
2 łyżeczki soku z cytryny
» zobacz przepis

Przystawka z melona i owoców morza

Forma potrawy: Danie rybne, Przekąska lub przystawka
1 melon
2 dymki, posiekane
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i drobno pokrojonej
225g obranych krewetek
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do przybrania:
gałązki bazylii
całe krewetki
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.