Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska
2 dojrzałe, słodkie melony
10 dag słodkich migdałów
100 ml (wina) madery lub porto
4 gałązki świeżej mięty
Melony naciąć poprzecznie w połowie ich długości tak, aby powstały 4 połówki tego owocu o ząbkowanych krawędziach. Połówki melona wypestkować.
Z miąższu powycinać łyżeczką kulki wielkości orzecha włoskiego. Zachować grubą na około 5 mm warstwę miąższu znajdującego się przy skórce.
Kulki miąższu wymieszać z 50 ml wina i wstawic na 30 minut do lodówki, podobnie jak wydrążone połówki melona.
Migdały zalać wrzątkiem, obrać i drobno posiekać.
Tuż przed podaniem wyjąć z lodówki wydrążone połówki melona. Do każdej z nich wlać po 1 łyżeczce wina, następnie napełnić kulkami miąższu. Posypać siekanymi migdałami i skropić resztą wina.
Przybrać gałązkami świeżej mięty i podawać w kryształowych miseczkach.
Forma potrawy: Sałatki
40 dag melona
20 dag poziomek
1 i 1/3 szklanki śmietanki
cukier
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
40 ml niebieskiego likieru curacao
sok pomarańczowy
1-2 łyżki śmietanki
wisienka
kulki z melona
Forma potrawy: Przetwory
1 kg melona + 1 Melon
sok z cytryny
rum
1/2 kg cukru
Forma potrawy: Sałatki
100 g dyni
100 g melona
2 duże jabłka, najlepiej odmian zielonych lub żółtych
1 średnia cytryna
1 łyżka stołowa płynnego miodu
listki mięty do dekoracji