2 dojrzałe, słodkie melony
10dag słodkich migdałów
100ml (wina) madery lub porto
4 gałązki świeżej mięty
Melony naciąć poprzecznie w połowie ich długości tak, aby powstały 4 połówki tego owocu o ząbkowanych krawędziach. Połówki melona wypestkować.
Z miąższu powycinać łyżeczką kulki wielkości orzecha włoskiego. Zachować grubą na około 5 mm warstwę miąższu znajdującego się przy skórce.
Kulki miąższu wymieszać z 50 ml wina i wstawic na 30 minut do lodówki, podobnie jak wydrążone połówki melona.
Migdały zalać wrzątkiem, obrać i drobno posiekać.
Tuż przed podaniem wyjąć z lodówki wydrążone połówki melona. Do każdej z nich wlać po 1 łyżeczce wina, następnie napełnić kulkami miąższu. Posypać siekanymi migdałami i skropić resztą wina.
Przybrać gałązkami świeżej mięty i podawać w kryształowych miseczkach.