Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska
40 dag melona
20 dag poziomek
1 i 1/3 szklanki śmietanki
cukier
Melon należy umyć, obrać i pokroić w dość drobne kawałki. Poziomki przebrać, odrzucając mało dojrzałe, opłukać, osączyć, usunąć szypułki.
Poziomki ułożyć w piramidkę na środku okrągłego, szklanego półmiska. Następnie obłożyć kawałkami melona, posypać cukrem i polać śmietaną.
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
40 ml niebieskiego likieru curacao
sok pomarańczowy
1-2 łyżki śmietanki
wisienka
kulki z melona
Forma potrawy: Przetwory
1 kg melona + 1 Melon
sok z cytryny
rum
1/2 kg cukru
Forma potrawy: Desery
2 dojrzałe, słodkie melony
10 dag słodkich migdałów
100 ml (wina) madery lub porto
4 gałązki świeżej mięty
Forma potrawy: Sałatki
100 g dyni
100 g melona
2 duże jabłka, najlepiej odmian zielonych lub żółtych
1 średnia cytryna
1 łyżka stołowa płynnego miodu
listki mięty do dekoracji