850g odsączonego przepłukanego żółtego grochu z puszki
2 łyżki ziarenek sezamowych
2 łyżki soku cytrynowego
2 duże ząbki czosnku, rozgniecione
150ml oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do przybrania:
cząstki cytryny
Do podania:
podgrzany chleb pitta lub toasty
Groch włożyć do miksera wraz z ziarenkami sezamowymi, wlać sok z cytryny i dodać czosnek. Miksować do czasu, aż groch będzie rozdrobniony.
Później powoli wlewać oliwę i nadal miksować do momentu otrzymania prawie jednolitej masy. Nie należy miksować zbyt długo, ponieważ przystawka ta powinna mieć niezupełnie jednolitą konsystencję. Następnie przyprawić do smaku.
Przełożyć do szklanej miseczki i przybrać cząstkami cytryny. Podawać z ciepłym chlebem pitta, pokrojonym w prostokąty, którymi nabieramy potrawę.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl