1 kg. śliwek renklod
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
50ml śliwowicy
Syrop waniliowy:
500ml wody
300g cukru
1/2 laski drobno posiekanej wanilii
lub 1 torebka cukru waniliowego
Cukier wsypać do rondelka o grubym dnie. Zalać wodą, dodać wanilię i zagotować, od czasu do czasu mieszając.
Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 min, w miare potrzeby syrop odszumowując.
Śliwki umyć, wypestkować, następnie gotować około 3-5 min we wrzącym syropie, na małym ogniu.
Wyjąć, osączyć i przełożyć na żeliwną lub stalową patelnie.
Do syropu dodać mąkę ziemniaczaną, starannie wymieszać i zagotować.
Śliwki polać kilkoma łyżkami syropu, lekko wymieszać i podgrzewać 3-4 mininuty na wolnym ogniu.
Polać ciepłą śliwowicą, zapalić i podawać natychmiast.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl