Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 1 godz.
Krem budyniowy:
300 ml mleka
1 budyń waniliowy
3 łyżki cukru
aromat rumowy
25 dag białego sera
Ciasto serowe:
15 dag białego sera
po 6 łyżek mleka, oleju i cukru, szczypta soli
otarta skórka z 1 cytryny
30 dag mąki
1 proszek do pieczenia
1 żółtko
łyżeczka śmietany
3 łyżki płatków z migdałów
2-3 duże czerwone śliwki
pół torebki galaretki wiśniowej lub malinowej
pół szklanki soku z wiśni
Zrobić masę: ugotować budyń na mleku (wg. przepisu na torebce) dodając cukier i aromat. Utrzeć z serem i ostudzić.
Zrobić ciasto: ser utrzeć z mlekiem, olejem, cukrem, solą i skórką cytrynową. Dodać mąkę z proszkiem do pieczeniqa, zagnieść. Z ciasta ulepić wałek, pokroić na 8 porcji. Każdą porcję rozwałkować (średnica 11 cm), pośrodku zrobić zagłębienie. Ciastka piec ok. 12 minut w temperaturze 200°C.
Posmarować żółtkiem rozmąconym ze śmietaną i piec jeszcze 3 minuty. Ostudzić.
Ciastka obłożyć śliwkami, polać galaretką rozpuszczoną w sokju wiśniowym i posypać migadałami.
Forma potrawy: Ciasta
30 dag (1 1/2 szklanki) mąki
13 dag margaryny
3 dag (1 czubata łyżka) cukru
2 jaja
1 żółtko
1/2 łyżki śmietany
5 dag drożdży
1 łyżka mleka
1 łyżka alkoholu lub octu
szczypta soli
50 dag tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania
Forma potrawy: Ciasta
36 dag mąki
28 dag masła lub margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 jajka
szczypta soli
cukier puder
orzechy
Forma potrawy: Ciasta
20 dag (1 szklanka) mąki
10 dag masła roślinnego
20 dag sera topionego lub żółtego
białko do posmarowania
szczypta soli
mielona papryka lub kminek do posypania
tłuszcz do blachy
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1 kg karpia
25 dag mrożonych śliwek
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
3 - 4 łyżki oliwy
łyżka mąki
cynamon
goździki
imbir
sok z cytryny
sól
pieprz