Placek z galaretką śliwkową

Składniki potrawy

Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
sól

Galaretka:
1kg śliwek
150g cukru pudru
20g żelatyny
50ml likieru śliwkowego lub śliwowicy
50g dżemu śliwkowego

Przyrządzanie

Masło posiekać z mąką, dodać cukier, żółtko i szczyptę soli. Zagnieść ciasto i owinięte w folie włożyć na 30 minut do lodówki.

Ochłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5-6 mm, wyłożyć nim formę na tartę lub tortownicę. Piec około 15 min w temperaturze 200°C. Ostudzić, nie wyjmując z formy.

W międzyczasie śliwki opłukać, rozciąć na połówki i usunąć pestki. Zagotować 100 ml wody ze 150 gramami cukru pudru. Do syropu wrzucić śliwki i gotować, aż się częściowo rozgotują. Ostudzić masę, wlać do tego likier.

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, następnie podgrzać, a gdy się zagotuje, wlać do masy śliwkowej, wymieszać.

Upieczony spód posmarować dżemem śliwkowym dobrej jakości, oblać zastygającą masą śliwkową.

Placek można upiec zamiennie z galaretką z moreli, malin, pomarańcz lub żurawin.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl