12 paluszków rybnych
olej do smażenia
1 cebula, posiekana
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
425g pokrojonych pomidorów najlepiej z puszki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
50g zielonych oliwek
Do przybrania:
1 skręcony plasterek cytryny
W małej ilości oleju usmażyć paluszki rybne na złoty kolor.
W tym czasie w rondlu zagrzać 1-2 łyżki oleju. Włożyć do niego cebulę i szybko usmażyć, potem dodać czosnek i podgrzać, aż cebula stanie się prawie miękka.
Do rondla wlać pomidory, doprawić do smaku i wszystko razem wymieszać. Wsypać zieloną pietruszkę i zagotować.
Na talerzu ułożyć finezyjnie usmażone paluszki rybne, pośrodku polać je sosem i wcisnąć pokrojone oliwki.
Przybrać skręconym plasterkiem cytryny i podawać.