Pasztet z kurczaka, szynki i moreli

Składniki potrawy

260g suszonych moreli
250g wędzonej szynki
100ml białego wina
250g świeżego boczku
500g piersi kurczaka
125ml śmietany
2 łyżki koniaku
1 jajo
1 łodyga selera naciowego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka zielonego pieprzu
sól, pieprz, liść laurowy
tłuszcz do smarowania formy

Przyrządzanie

Morele namoczyć w winie przez 2 godz. Boczek włożyć do wrzącej wody, gotować 20 min. Szynkę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Filety z piersi pokroić w kostkę. Łodygę selera opłukać, pokroić w plasterki.
Obgotowany boczek i filety z kurczaka zemleć w maszynce. Do mięs dodać cebulę, czosnek, surowe jajo, zmiksować na gładką masę. Dodać koniak, szynkę, morele (6 szt. odłożyć) i seler. Przyprawić solą i pieprzem, dodać całe ziarna zielonego pieprzu.
Formę pasztetową natłuścić, na dnie na środku ułożyć w równych odstępach morele i listki laurowe, a na nie wyłożyć masę pasztetową. Formę przykryć natłuszczoną folią aluminiową, wstąpić do gorącej kąpieli wodnej. Piec w temp. 180 st. C. przez półtorej godz.
Po upieczeniu zdjąć folię, odlać wytworzony sok, przykryć odpowiedniej wielkości deseczką i obciążyć odważnikiem. Wstawić do lodówki na 12 godz. Przed podaniem wyjąć z formy i pokroić na plastry.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl