Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
Na 12 porcji:
3 puszki (po 425 ml) moreli
18 dag masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
3 jajka
15 dag gęstej kwaśnej śmietany
40 dag mąki
1 proszek do pieczenia
5 dag konfitury morelowej
cukier puder do posypania
tłuszcz do posmarowania formy
Morele osączyć na sitku. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno wbijać do masy jajka. Dodać śmietanę i wyrobić. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, wsypać do ciasta. Wszystkie składniki wyrobić na gładkie jednolite ciasto.
Formę równomiernie i cienko posmarować tłuszczem, wypełnić przygotowanym ciastem, wierzch gładko wyrównać, obłożyć połówkami moreli. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec 50 - 60 minut w temperaturze 175°C.
Ciasto morelowe wyjąć z piekarnika, ostrożnie zdjąć formę. Konfiturę podgrzać, posmarować nią morele.
Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem - najlepiej przecierając go przez sitko o drobnych oczkach.
Na biszkopt:
3 jajka
12 dag cukru
szczypta soli
po 5 dag mąki pszennej oraz ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na nadzienie i do dekoracji:
4 łyżeczki żelatyny
2 puszki (po 425 ml) moreli
100 ml wina musującego (słodkiego lub półwytrawnego)
80 dag śmietany kremówki
3 cukry waniliowe
4 łyżki krokantu z orzechów
2 dag bezów
Forma potrawy: Ciasta
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
50 dag mąki
5 dag drożdży
5 dag cukru
sól
1,5 - 2 szklanki mleka
8 dag masła
2 jajka
Masa:
1 kg śliwek
5 dag cukru
łyżeczka cynamonu
Forma potrawy: Ciasta
40 żółtek
1 kg mąki
1 kg masła
1 kg śmietany
sok z cytryny
1 kg cukru