180g suszonych prawdziwków
5 czerstwych bułeczek
5 średnich cebul
180g masła
3 łyżki mąki
12 jaj
375ml gęstej śmietany
3 łyżki siekanego koperku
3 łyżki siekanej natki pietruszki
sól, pieprz
masło do smarowania formy
Grzyby wymyć szczoteczką, namoczyć na 12 godzin, ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły. Bułeczki namoczyć w wywarze grzybowym.
Cebulę obrać, posiekać razem z ugotowanymi grzybami i odciśniętą bułeczką, przesmażyć na rozgrzanym maśle.
Do miski wbić żółtka, dodać przesmażone grzyby, śmietanę, mąkę, koperek, pietruszkę, sól i pieprz. Wymieszać.
Formę budyniową grubo wysmarować masłem.
Białka ubić na pianę, po łyżeczce dodawać do masy grzybowej, mieszać. Przełożyć do nasmarowanej formy, wstawić do gorącej kąpieli wodnej, piec w ogrzanym do 180°C piekarniku przez 1,5 godziny.
Po upieczeniu wyjąć z formy na okrągły półmisek, podawać na gorąco z sosem śmietanowym.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl