Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska
3 l. - przegotowanej wody
kromka chleba razowego
sól
1 kg - obranych i pokrojonych w plastry buraków ćwikłowych
5 - ząbków czosnku
liść laurowy
Buraczki pokrojone w plasterki zalewamy do pełna przegotowaną letnia wodę, dorzucamy 5 ząbków czosnku i kilka listków laurowych, po czym dokładamy kromkę chleba razowego (przyśpiesza fermentację), przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Forma potrawy: Zupy
3 buraki ćwikłowe
200 g białej kapusty
rzodkiew
cebula
szklanka gęstej i słodkiej śmietanki
sól
2 litry wody
Do podania z:
koperek
lub natka pietruszki
Forma potrawy: Zupy
1/2 kg wieprzowiny lub golonki lub kiełbasy
włoszczyzna
1/2 główki kapusty
6 ziemniaków
3/4 szklanki soku pomidorowego
sól, pieprz
listek laurowy
zielenina
Forma potrawy: Zupy
0,5 kg mięsa wołowego lub kiełbasy
0,5 kg małych buraków
szklanka ugotowanej fasoli
włoszczyzna z kapustą
4 ziemniaki
sól, pieprz
listek laurowy
0,5 szklanki śmietany
zielenina
Forma potrawy: Zupy
0,5 główki posiekanej białej kapusty
4-5 - ziemniaki pokrojone w kostkę
2 - ugotowane buraczki ćwikłowe starte na tarce
1 - szklanka ugotowanej białej fasoli
1 - marchew starta na tarce
1 - szklanka śmietany
1 - cebula pokrojona w kostkę
3 - łyżki pasty pomidorowej
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
1 - łyżka oleju