cojemy.pl > Napoje > Kwas chlebowy

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Zupy z pieczarkami i pietruszką

Kwas chlebowy

Formy potrawy: napój, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

6 litrów wody
połowa cytryny
1kg razowego chleba
0,15kg cukru
1dag drożdży

Przyrządzanie

Kromki chleba razowego wypieczonego w piekarniku pokruszywszy wkładamy do dzbanka z ciepłą wodą i czekamy tak długo, aż woda nie ostygnie i gdy nabierze ciemnego koloru następnie wodę przecedzamy przez gazę i dodajemy do niej drożdży roztartych z cukrem i następnie dosypujemy 3-4 łyżeczki cukru i soku z 0,5 cytryny.
 
Całość przelewamy do butelek, które szczelnie zamykamy i odstawiamy na minimum 24 godz. w chłodne miejsce.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Chleb (każdy rodzaj), Chleb razowy, Cukier, Cytryna, Drożdże

Podobne przepisy

Galaretka mirabelkowa z imbirem

Forma potrawy: Przetwór
śliwki mirabelki
żelfix dr'a Oetkera
cukier
cynamon
mielone goździki
mielony imbir lub imbir swieży
» zobacz przepis

Dynia po węgiersku

Forma potrawy: Danie główne
500g dyni
1 łyżka masła lub margaryny
2 łyżki mąki pszennej
kwas ogórkowy
garść siekanej zieleniny (np. koperku)
2 łyżki śmietany

Do podania:
kotlety ziemniaczane
kluski
kasze
» zobacz przepis

Czereśnie kandyzowane

Forma potrawy: Przetwór
1kg czereśni
1kg cukru
pół łyżeczki kwasu cytrynowego
lub 2 łyżki soku z cytryny
» zobacz przepis

Dżem z jabłek i ananasów

Forma potrawy: Przetwór
1,5kg kwaskowatych jabłek
puszka ananansów
op. Cukru żelującego 3:1
trochę kwasku cytrynowego
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.