MENU
ZWIŃ MENU

Kwas chlebowy

Forma potrawy: Napoje, potrawa wegetariańska

Składniki

6 litrów wody
połowa cytryny
1 kg razowego chleba
0,15 kg cukru
1 dag drożdży

Przyrządzanie

Kromki chleba razowego wypieczonego w piekarniku pokruszywszy wkładamy do dzbanka z ciepłą wodą i czekamy tak długo, aż woda nie ostygnie i gdy nabierze ciemnego koloru następnie wodę przecedzamy przez gazę i dodajemy do niej drożdży roztartych z cukrem i następnie dosypujemy 3-4 łyżeczki cukru i soku z 0,5 cytryny.
 
Całość przelewamy do butelek, które szczelnie zamykamy i odstawiamy na minimum 24 godz. w chłodne miejsce.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Dżem z jabłek i ananasów

Forma potrawy: Przetwory

1,5 kg kwaskowatych jabłek
puszka ananansów
op. Cukru żelującego 3:1
trochę kwasku cytrynowego
 

Dynia po węgiersku

Forma potrawy: Dania główne

500 g dyni
1 łyżka masła lub margaryny
2 łyżki mąki pszennej
kwas ogórkowy
garść siekanej zieleniny (np. koperku)
2 łyżki śmietany

Do podania:
kotlety ziemniaczane
kluski
kasze

Czereśnie kandyzowane

Forma potrawy: Przetwory

1 kg czereśni
1 kg cukru
pół łyżeczki kwasu cytrynowego
lub 2 łyżki soku z cytryny

Galaretka mirabelkowa z imbirem

Forma potrawy: Przetwory

śliwki mirabelki
żelfix dr'a Oetkera
cukier
cynamon
mielone goździki
mielony imbir lub imbir swieży