Forma potrawy: Napoje, potrawa wegetariańska
6 litrów wody
połowa cytryny
1 kg razowego chleba
0,15 kg cukru
1 dag drożdży
Kromki chleba razowego wypieczonego w piekarniku pokruszywszy wkładamy do dzbanka z ciepłą wodą i czekamy tak długo, aż woda nie ostygnie i gdy nabierze ciemnego koloru następnie wodę przecedzamy przez gazę i dodajemy do niej drożdży roztartych z cukrem i następnie dosypujemy 3-4 łyżeczki cukru i soku z 0,5 cytryny.
Całość przelewamy do butelek, które szczelnie zamykamy i odstawiamy na minimum 24 godz. w chłodne miejsce.
Forma potrawy: Przetwory
1,5 kg kwaskowatych jabłek
puszka ananansów
op. Cukru żelującego 3:1
trochę kwasku cytrynowego
Forma potrawy: Dania główne
500 g dyni
1 łyżka masła lub margaryny
2 łyżki mąki pszennej
kwas ogórkowy
garść siekanej zieleniny (np. koperku)
2 łyżki śmietany
Do podania:
kotlety ziemniaczane
kluski
kasze
Forma potrawy: Przetwory
1 kg czereśni
1 kg cukru
pół łyżeczki kwasu cytrynowego
lub 2 łyżki soku z cytryny
Galaretka mirabelkowa z imbirem
Forma potrawy: Przetwory
śliwki mirabelki
żelfix dr'a Oetkera
cukier
cynamon
mielone goździki
mielony imbir lub imbir swieży