Parówki zapiekane

Składniki potrawy

6 parówek (około 30 dag)
1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
15dag sera warmińskiego lub tylżyckiego
2 łyżki świeżo startego chrzanu lub 2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Do podania z:
ziemniaki lub ryż
surówka

Przyrządzanie

Ser żółty zetrzeć. Do rondelka wlać mleko, dodać stary ser, doprawić solą i pieprzem.
Podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, do czasu aż sos zgęstnieje.
Parówki obrać z osłonek, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem, posypać chrzanem i zapiekać 15 - 20 min w piekarniku, w temp.  200 st. C.
Podawać z ziemniakami lub ryżem i surówką.
Zamiast chrzanu można dodać 2 zmiażdżone ząbki czosnku.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl