Forma potrawy: Śniadania
40 dag cienkich parówek
3 jaja
5 dag mąki
sól, pieprz
Parówki umyć, obrać z osłonek, pokroić na kawałki o długości około 6-8 cm.
Jaja umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z żółtkami i mąką, doprawić.
W tak przygotowanym cieście maczać parówki, następnie położyć na silnie rozgrzany tłuszcz i smażyć ze wszystkich stron do czasu, aż się zarumienią.
Forma potrawy: Dania główne, Śniadania
8 jajek
8 parówek
1 główka czosnku
1 główka sałaty
2 cebule
sól, pieprz
olej sojowy lub słonecznikowy
sok z cytryny
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
40 dag parówek cienkich
15 dag cebuli
20 dag pieczarek
15 dag pomidorów
150 ml śmietany
4 dag tłuszczu
sól, pieprz
papryka
Forma potrawy: Dania główne
6 parówek (około 30 dag)
1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
15 dag sera warmińskiego lub tylżyckiego
2 łyżki świeżo startego chrzanu lub 2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Do podania z:
ziemniaki lub ryż
surówka
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania na grilla
1 łyżka oleju
8 parówek
Ciasto:
50g zwykłej mąki
szczypta soli
1 jajko
150ml mleka
Do przybrania:
plastry ogórka
przepołowione plasterki pomidora