Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania na grilla, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 20 min.
1 łyżka oleju
8 parówek
Ciasto:
50g zwykłej mąki
szczypta soli
1 jajko
150ml mleka
Do przybrania:
plastry ogórka
przepołowione plasterki pomidora
Olej wlać do formy do pieczenia o wymiarach 2,5 x 18 x 25cm. Parówki ułożyć w formie i opiekać na gorącym grillu, tylko po jednej stronie, przez około 5 minut, aby były chrupkie i rumiane.
Tymczasem zmiksować mąkę, sól, jajko i mleko.
Formę wyjąć z grilla i przewrócić kiełbaski w drugą stronę. Ciasto wlać do formy i postawić na ruszcie. Piec przez 30 sekund w bardzo wysokiej temperaturze, by upiec spód ciasta.
Ponownie przenieść formę na gorący grill i opiekać około 10 minut, aż ciasto będzie puszyste i chrupkie.
Przybrane natychmiast podawać.
Forma potrawy: Śniadania
40 dag cienkich parówek
3 jaja
5 dag mąki
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Śniadania
8 jajek
8 parówek
1 główka czosnku
1 główka sałaty
2 cebule
sól, pieprz
olej sojowy lub słonecznikowy
sok z cytryny
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
40 dag parówek cienkich
15 dag cebuli
20 dag pieczarek
15 dag pomidorów
150 ml śmietany
4 dag tłuszczu
sól, pieprz
papryka
Forma potrawy: Dania główne
6 parówek (około 30 dag)
1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
15 dag sera warmińskiego lub tylżyckiego
2 łyżki świeżo startego chrzanu lub 2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Do podania z:
ziemniaki lub ryż
surówka