Forma potrawy: Dania główne
1/2 kg kiełbasy
100 g boczku
1 paczka (125 g) puree ziemniaczanego
750 g żółtego sera
1 papryka
1 cebula
sól
papryka w proszku
Kiełbasę pokroić w kawałki długości około 10 cm. Boczek pokroić w plasterki, podobnie żółty ser, a paprykę i cebulę w paski.
Kawałki kiełbasy naciąć głęboko wzdłuż, nadziać plasterkami sera, boczku, papryką, oprószyć papryką w proszku, smażyć na tłuszczu lub piec na grillu wraz z cebulą.
W tym czasie przyrządzić ziemniaki puree według przepisu na opakowaniu, przełożyć na talerze, formując w kształcie wianuszków.
Po środku układać porcje kiełbasy, polać tłuszczem ze smażenia, udekorować cebulą.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne, Kolacje
50 dag śledzi solonych
15 dag cebuli
10 dag korniszonów
natka pietruszki
10 dag ketchupu
50 ml oliwy
czosnek
musztarda
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania na grilla
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1 kg szczupaka
15 dag cebuli
15 dag ogórków konserwowych
tłuszcz do pieczenia
100 ml ketchupu
zielenina
sól, pieprz
czosnek i musztarda do smaku
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
wędlina/kiełbasa
pomidor
ser żółty
chleb
masło