ogórki
na 10 litrów wody, 40dag soli + 10dag cukru
czosnek
koper
chrzan
liście wiśni
kawałek liścia z czarnej porzeczki
listek selera
pół liścia z dębu
Ogórki umyć i namoczyć na 4 godziny.
Wodę z solą i cukrem zagotować - na 10 litrów wody, 40 dag soli + 10 dag cukru. Wystudzić.
Do słoików (0,9l) kładę 1 duży ząbek czosnku, jeden duży baldachim kopru razem z częścią łodyżki, chrzan (kawałeczek jak pół kciuka), 2 liście wiśni, kawałek liścia z czarnej porzeczki, listek selera, pół liścia z dębu.
Ogórki układać ciasno w słoikach (szypułkami do góry). Słoiki zalać wodą całkowicie i zakręcić.
Ogórki niech się kwaszą 3 dni. Jeśli ktoś nie ma zimnej piwnicy, to słoiki włożyć do dużego garnka i zalać wodą do takiej wysokości, aby je można było później uchwycić przy wyjmowaniu i potrzymać aż woda zacznie szumieć.
Natychmias wyjąć i zakręcić i odwrócić do góry dnem. Jeśli jest dość chłodno, to można słoiki kwasić do 5-ciu dni. Po tym czasie pasteryzować lub wynieśc do chlodnej piwnicy.
Dla urozmaicenia zamiast liścia z czarnej porzeczki i selera, można dodać świeżą paprykę lub liście winogron razem z owocami.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl