400g łososia z puszki
200ml bitej śmietany
50ml koniaku
100ml odtłuszczonego bulionu z kury
sok z 1/2 cytryny
4 listki żelatyny
sól, pieprz
Żelatynę moczyć przez 30 minut w niewielkiej ilości letniej wody.
Mięso łososia oczyścić ze skóry, wybrać ości. Utrzeć na pureé, dodać koniak, wymieszać, połączyć z bitą śmietaną, doprawić solą i pieprzem, po czym ponownie starannie wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w bulionie. Formę do musu silnie oziębić, następnie zalać 1/4 bulionu tak, by przykrył on zarówno dno jak i ścianki. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Resztę bulionu wymieszać z musem. Przełożyć do wystudzonej formy i wstawić do lodówki na 2 godz. Przed wyjęciem gotowego musu, formę zanurzyć na kilkanaście sekund we wrzącej wodzie.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl