Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
2 kg truskawek
20-30 dag cukru
Owoce umyć, obrać z szypułek i osączyć.
50 dag owoców wspypać do rondla, zmiażdżyć, dodać cukier, zagotować i przetrzeć przez sito.
Pozostałe owoce włożyć do słoików i zalać gorącym przecierem. Zamknięte słoiki wstawić do naczynia z ciepłą wodą, przykryć je i postawić na ogniu.
Pasteryzować 20 minut w temperaturze 90 stopni, po czym wyjąć słoiki z wody i po dokręceniu przykrywek odstawić, by ostygły.
Podobnie można przetwarzać poziomki, jagody, maliny i inne owoce jagodowe.
Truskawkowo-śmietankowy koktajl
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
50 dag dojrzałych truskawek
ok. 2 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
cukier puder
Chłodnik z przecieru truskawkowego i jagód
Forma potrawy: Zupy
25 dag przecieru truskawkowego
15 dag czarnych jagód
1 litr kefiru
8-10 dag cukru
cukier waniliowy
grzanki
Napój z mleka, marchwi i truskawek
Forma potrawy: Napoje
1 kg marchwi
20 dag truskawek
2 szklanki mleka
cukier
lody
Forma potrawy: Dania główne
1 szklanka soi gotowanej lub konserwowej
100 do 200 g proteiny sojowej (w kostce lub kotlety)
przecier lub sok pomidorowy
olej
cebula
pieprz, sól