MENU
ZWIŃ MENU

Truskawkowy przecier z całymi owocami

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

2 kg truskawek
20-30 dag cukru

Przyrządzanie

Owoce umyć, obrać z szypułek i osączyć.

50 dag owoców wspypać do rondla, zmiażdżyć, dodać cukier, zagotować i przetrzeć przez sito.

Pozostałe owoce włożyć do słoików i zalać gorącym przecierem. Zamknięte słoiki wstawić do naczynia z ciepłą wodą, przykryć je i postawić na ogniu.

Pasteryzować 20 minut w temperaturze 90 stopni, po czym wyjąć słoiki z wody i po dokręceniu przykrywek odstawić, by ostygły.

Podobnie można przetwarzać poziomki, jagody, maliny i inne owoce jagodowe.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Truskawkowo-śmietankowy koktajl

Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe

50 dag dojrzałych truskawek
ok. 2 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
cukier puder

Chłodnik z przecieru truskawkowego i jagód

Forma potrawy: Zupy

25 dag przecieru truskawkowego
15 dag czarnych jagód
1 litr kefiru
8-10 dag cukru
cukier waniliowy
grzanki

Napój z mleka, marchwi i truskawek

Forma potrawy: Napoje

1 kg marchwi
20 dag truskawek
2 szklanki mleka
cukier
lody

Soja po bretońsku

Forma potrawy: Dania główne

1 szklanka soi gotowanej lub konserwowej
100 do 200 g proteiny sojowej (w kostce lub kotlety)
przecier lub sok pomidorowy
olej
cebula
pieprz, sól