Meksykańska zupa cytrynowa

Składniki potrawy

700g piersi z kurczaka
4 kurze wątróbki
2,5 l wody
3 ząbki czosnku
1/2 cebuli
3 gałązki kolendry
3 zielone cytrynki (limonki)
700g pomidorów
100g czerwonej cebuli
1 zielona papryka
1 goździk
1 laska cynamonu (2,5 cm)
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
1 łyżeczka oregano
1 łyżka oleju, sól

Do przybrania:
3 zielone cytrynki
1 avocado
smażone paski tortilli

Przyrządzanie

Cebulę i czosnek obrać, opłukać, pokroić na kawałki. Kurze piersi dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Włożyć do garnka, zalać wodą, dodać czosnek, cebulę, kolendre i sól. Zagotować, zmniejszyć ogień, dalej gotować pod przykryciem, aż mięso będzie miekkie (około 40 minut).

Wyjąć i pokroić na małe kawałki. Wywar przecedzić i odstawić. Wątróbki opłukać, usunąć błony, pokroić na kawałki.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Czerwoną cebulę obrać, opłukać, posiekać. Zieloną paprykę opłukać, odkroić 6 długich paseczków, a resztę drobno posiekać. 3 cytrynki pokroić na plasterki.

Na patelni podpiec kminek, goździk, cynamon i oregano. Przełożyć do miksera, wlać 125 ml wywaru i zmiksować.

W garnku rozgrzać olej. Wrzucić czerwoną cebulę i podsmażyć. Dodać posiekaną paprykę i smażyć 2 minuty. Dodać pomidory i ciagle mieszając gotować 7 min.

Wlać resztę wywaru i zmiksowane przyprawy. Gdy się zupa zagotuje dodać plasterki zielonych cytrynek, pokrojone mięso kurze i wątróbki. Przykryć i gotować na średnim ogniu 10 min. Osolić.

Avocado obrać i pokroić na plastry, pozostałe cytrynki przekroić na ćwiartki. Plasterki cytrynek wyjąć z garnka i położyć na środku talerzy. Zalać gorącą zupą.

Włożyć paseczki zielonej papryki i paseczki smażonych tortilli.

Oddzielnie podać avocado i cytrynki.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl