Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
1 kg dyni
500 g kwaśnych jabłek
700 g cukru
kilka goździków
mielony cynamon
Umytą i obraną dynię oczyścić z pestek i luźnego miękiszu, pokroić na kawałki. Umyte jabłka pokroić, wymieszać z pokrojoną dynią i rozparować pod przykryciem, a później dusić w odkrytym rondlu przez 30 minut.
Przetrzeć, dodać cukier i przyprawy i dalej podgrzewać, aż nieco zgęstnieje.
Gorący dżem przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć.
Dżem z dyni z borówkami lub żurawinami
Forma potrawy: Przetwory
1 kg dyni
500 g borówek albo żurawin
750 g cukru
Forma potrawy: Desery
500 g jabłek
250 g dyni
60–100 g cukru
3 białka
10 g żelatyny w proszku
Marmolada z dyni, jabłek i borówek
Forma potrawy: Przetwory
500 g oczyszczonej dyni
1,5 kg jabłek
500 g borówek (ewentualnie przemrożonej jarzębiny albo żurawiny)
cukier do smaku (100–250 g)
Forma potrawy: Przetwory
1,5 kg kwaskowatych jabłek
puszka ananansów
op. Cukru żelującego 3:1
trochę kwasku cytrynowego