10 dag. makaronu - wstążek
10 g. masła lub margaryny
40 dag. pieczarek
2 dymki (niekoniecznie)
2 łyżki śmietany
2 cebule
100 ml. wywaru z warzyw
200 ml. chudego mleka
2 łyżki mąki lub zasmażki w proszku
pieprz cayenne
szczypiorek
sól
Cebulę i dymkę obrać, umyć i drobno pokroić. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Poddusić z cebulą.
Zalać wywarem z warzyw, dodać śmietanę i mleko, przyprawić solą i pieprzem cayenne. Gotować na małym ogniu 5 minut.
Zagęścić mąką lub zasmażką. Gotować jeszcze 2 minuty.
Makaron wstążki ugotować w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić.
Rozłożyć na talerze. Polać sosem grzybowym. Posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem i podawać.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl