1 ząbek czosnku
pół małej cebuli
4 duże świeże pomidory
kilkanaście listków bazylii
1 łyżeczka octu balsamicznego lub winnego
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka dobrej oliwy
pieprz
Do podania:
Zielona sałata
wino czerwone
chleb
oliwa
Pomidory zanurzyć we wrzątku na 30 sekund, obrać ze skóry. Przeciąć na połowę, odrzucić pestki. Pokroić na kawałki, umieścić w robocie (blenderze) i zmielić na papkę, lub stworzyć papkę przez ręczne posiekanie.
Dodac posiekany czosnek i posiekane liście bazylii oraz przyprawy, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na 20 minut, żeby się przegryzło.
Ugotować makaron na dwie osoby, aby był prawie miękki, ale z lekko twardym środkiem, tzw. al dente. Dodać do gorącego makaronu zimny sos pomidorowy, wymieszać, podać natychmiast.
Podawać najlepiej z zieloną sałatą i czerwonym winem, z chlebem i oliwą do maczania.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl