Leczo z cukinii lub kabaczka

Składniki potrawy

cukinia
cebule
pomidory i/lub koncentrat pomidorowy
kiełbasa lub kawałki mięsa
świeża papryka

Przyrządzanie

Cukinię obierać, usunąć z niej pestki i pokroić w kostke.
 
Cebulę posiekać i podsmażyć na patelnii. Dodać cukinie i chwilę dusić.
 
Dodać podsmażoną kiełbasę pokrojoną w kawałki, paprykę bez skórki i obrane ze skórki, pokrojone w kawałki pomidory oraz koncentrat pomidorowy.
 
Całość posolić i popieprzyć do smaku.
 
Dodatkowo można użyć ulubionych ziół lub dodać odrobinę octu.
 
Nie powinno się przesadzać z ilością octu i koncentratu pomidrowego ponieważ leczo może stać się zbyt kwaśne.
 
Leczo można zapasteryzować w słoikach.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl