Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, potrawa wegetariańska
40 dag cukinii
20 dag łagodnego żółtego sera
20 dag bułki
2 jajka
2 łyżeczki do kawy suszonego oregano
sól, pieprz mielony, oliwa do smażenia
Cukinię umyć, zetrzeć na grubej tarce bez obierania. Przełożyć na sitko, posolić i osączać przez 20 minut. Potem przepłukać i wycisnąć. Rozdrobnić bułkę i na tarce zetrzeć ser. Wymieszać wszystko, dodając jajka i oregano, posolić, posypać pieprzem.
Jeżeli masa jest zbyt rzadka, dodać jeszcze trochę bułki lub bułki tartej. Uformować kuleczki wielkości orzecha.
Podgrzać oliwę na patelni, włożyć kuleczki. Usmażyć na złoty kolor ze wszystkich stron.
Podawać jako przystawkę z sałatą lub jako drugie danie z makaronem i sosem pomidorowym.
Forma potrawy: Sałatki, Przetwory
4 kg cukinii
1 kg marchwi
20 dkg cebuli
4 łyżki soli
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty
Zalewa:
4 szkl. wody
1/2 szkl. oleju
1 szkl. octu 10 %
1/2 łyżki soli
Forma potrawy: Sałatki
250–300 g cukinii
3–4 łyżki śmietany
sól
2 łyżeczki cukru
sok z cytryny
Dodatkowo:
gruszki
jabłka
śliwki renklody
Forma potrawy: Przetwory
Forma potrawy: Sałatki
250–300 g cukinii (najlepiej młode, nie dłuższe niż 20–25 cm)
3–4 pomidory
1–2 strąki zielonej papryki
Zaprawa:
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
2 łyżki octu winnego
1–2 ząbki czosnku, sól