Kurczak w ananasach po amerykańsku

Składniki potrawy

2 udka lub 2 duże piersi z kurczaka
1/2 szklanki śmietanki
mąka
sól, pieprz
5 dkg masła lub margaryny
2-3 łyżki oleju
8 krążków ananasa z puszki
1 pęczek zielonej pietruszki

Przyrządzanie

Umyć porcje mięsa i zdjąć z nich skórę. Jeżeli to udka to przekroić je na połowę, jeżeli piersi - oczyścić z kości. Mięso obtoczyć w mące z dodatkiem soli oraz pieprzu i obsmażyć z obu stron na maśle.

Następnie mięso przykryć i dusić na średnim ogniu (odparowany sok uzupełniać sukcesywnie wodą spod ananasów). Kiedy mięso będzie już miękkie, wyłożyć je na ogrzany talerz.

Do pozostałego w rondlu soku dodać pokrojane w kostkę ananasy i zagotować, po czym zalać śmietanką, doprawić solą, pieprzem i ogrzewać jeszcze przez chwilę (nie gotować!).

Przed podaniem na stół porcje kurczaka obłożyć kostką ananasową, polać sosem i przybrać posiekaną natką pietruszki.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl