Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 20 min.
450g ugotowanego mięsa z kurczaka, obranego ze skóry
1/2 ogórka w plastrach
200g tuńczyka w oleju
150ml majonezu
150ml kwaśnej śmietany
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i pokrojonej w plastry
Do przybrania:
plastry ogórka
Do podania:
chleb z chrupiącą skórką lub gotowane, młode ziemniaki
Mięso kurczaka pokroić na cząstki i ułożyć razem z plasterkami ogórka na przygotowanym półmisku. Do miski wyłożyć tuńczyka wraz z olejem z puszki i widelcem dobrze rozgnieść. Wlać majonez i kwaśną śmietanę, doprawić do smaku.
Przygotowanym sosem polać kurczę, pośrodku ułożyć krążki czerwonej papryki i przybrać plasterkami ogórka.
Podawać z chlebem lub młodymi ziemniakami.
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
15 dkg masła
szklanka jogurtu
6 cebul
3 łyżeczki curry
pół łyżeczki chili
2 ząbki czosnku
pół szklanki rosołu
sok z cytryny
Do podania:
ryż
Forma potrawy: Dania na grilla
kurczak w porcjach 1 kg
cytryny 2 szt
oliwa z oliwek 4 łyżki
tymianek
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
pory - tyle ile waży kurczak
1/2 szklanki słodkiej śmietany
4 łyżki oliwy
łyżka masła
1 żółtko
sól
biały pieprz
Forma potrawy: Dania główne
1 cały kurczak
5 dag masła
szampan lub białe wytrawne wino
30 dag pomarańczy
5 dag rodzynków
sól, pieprz
sok z cytryny