MENU
ZWIŃ MENU

Kurczak tandoori

Forma potrawy: Dania na grilla

Składniki

kurczak ok. 1,5 kg
2 łyżki oleju

Marynata:
1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
0,5 szkl. soku z cytryny
1 łyżka mielonej papryki
1 łyżka przeciśniętego przez praskę czosnku
1 łyżka sproszkowanego imbiru
1,5 łyżeczki zmielonego kminku
łyżeczka kurkumy
po pół łyżeczki zmielonego kardamonu i pieprzu
sól

Przyrządzanie

W miseczce dokładnie wymieszać składniki marynaty. Kurczaka podzielić na pół, zdjąć z niego skórkę, umyć osuszyć. Mięso głęboko ponacinać.
 
Włożyć do naczynia, zalać marynatą, przykryć, wstawić do lodówki na 24 godz. przed umieszczeniem na grillu oczyścić kurczaka z marynaty i posmarować olejem. Ułożyć na kratce gilowej naciętą stroną do dołu i piec, aż się zrumieni.
 
Przewrócić na drugą stronę, posmarować marynatą i piec dalej, przewracając od czasu do czasu.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kurczak w curry

Forma potrawy: Dania główne

1 kurczak
15 dkg masła
szklanka jogurtu
6 cebul
3 łyżeczki curry
pół łyżeczki chili
2 ząbki czosnku
pół szklanki rosołu
sok z cytryny

Do podania:
ryż

Kurczak cytrynowy z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

kurczak w porcjach 1 kg
cytryny 2 szt
oliwa z oliwek 4 łyżki
tymianek
sól
pieprz

Kurczak z porami

Forma potrawy: Dania główne

1 kurczak
pory - tyle ile waży kurczak
1/2 szklanki słodkiej śmietany
4 łyżki oliwy
łyżka masła
1 żółtko
sól
biały pieprz

Kurczak po królewsku

Forma potrawy: Dania główne

1 cały kurczak
5 dag masła
szampan lub białe wytrawne wino
30 dag pomarańczy
5 dag rodzynków
sól, pieprz
sok z cytryny