kurczak ok. 1,5 kg
2 łyżki oleju
Marynata:
1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
0,5 szkl. soku z cytryny
1 łyżka mielonej papryki
1 łyżka przeciśniętego przez praskę czosnku
1 łyżka sproszkowanego imbiru
1,5 łyżeczki zmielonego kminku
łyżeczka kurkumy
po pół łyżeczki zmielonego kardamonu i pieprzu
sól
W miseczce dokładnie wymieszać składniki marynaty. Kurczaka podzielić na pół, zdjąć z niego skórkę, umyć osuszyć. Mięso głęboko ponacinać.
Włożyć do naczynia, zalać marynatą, przykryć, wstawić do lodówki na 24 godz. przed umieszczeniem na grillu oczyścić kurczaka z marynaty i posmarować olejem. Ułożyć na kratce gilowej naciętą stroną do dołu i piec, aż się zrumieni.
Przewrócić na drugą stronę, posmarować marynatą i piec dalej, przewracając od czasu do czasu.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl