Kurczak po rosyjsku z jabłkami

Składniki potrawy

1 kurczak
1 duża cebula, 3 jabłka
łyżka oleju, 2 łyżki masła
3 plastry bekonu
1,5 szklanki białego wina
4 łyżki śmietany
sól, pieprz, mąka

Przyrządzanie

Kurczaka opłukać, podzielić na porcje i obsmażyć w rondlu na łyżce masła i oleju. Wyjąć kurczaka i na tym samym tłuszczu obsmażyć pokrojony w paseczki bekon. Dodać posiekaną cebulę i zeszklić.

Jabłka obrać, pokroić, usunąć gniazda nasienne. Miąższ posiekać z pozostałym masłem, dodać do cebuli i smażyć 2 minuty. Zdjąć z ognia, wlać wino i zagotować.

Do sosu włożyć porcje kurczaka i dusić, aż mięso będzie miękkie (około 40 minut). Wyjąć mięso, sos zaprawić śmietaną wymieszaną z 2 łyżkami mąki, zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać mięso.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl