1 kurczak
1 łyżka masła lub margaryny
pół namoczonej bułki
1 jajko
1 wątróbka drobiowa
sól
2 łyżki tartej bułki
2 łyżki zieleniny
Oprawionego kurczaka natrzeć solą wewnątrz i na zewnątrz dobrze wgnieść na desce.
Przyrządzić farsz: tłuszcz rozetrzeć, dodając żółtko, posiekana wątróbkę, zieleninę namoczoną i lekko odciśniętą bułkę, przyprawy i sztywno ubita pianę z białka wraz z tartą bułką. Lekko wymieszać farsz i napełnić nim kurczaka. Zaszyć otwór przy szyi i pod brzuchem, związać nóżki.
Ułożyć kurczaka w brytfannie wysmarowanej tłuszczem, mięso posmarować z wierzchu oliwą lub świeżym olejem sojowym, podlać wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę, często polewając sosem.
Przed podaniem wyjąć nitki, pokroić kurczaka na cztery części i ułożyć na półmisku.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl