szklanka kaszy gryczanej
3 jajka
2-3 łyżki startego żółtego sera o ostrym smaku
serek topiony (najlepiej ziołowy)
bułka tarta do panierowania
sól
olej lub margaryna do smażenia
Opcjonalnie:
pieczarki
suszone grzyby
Kaszę przepłukać zimną bierzącą wodą, następnie zalać trzema szklankami wrzącej wody. Lekko posolić. Gotować na wolnym ogniu, aż kasza nabierze kleistej konsystencji.
Do tak ugotowanej, ostudzonej kaszy wbić dwa jajka. Dodać żółty ser topiony. Masę dokładnie wymieszać.
Uformować krokiety.
Smarować je ze wszystkich stron rozmąconym jajkiem i obtaczać w tartej bułce.
Wkładać na dość mocno rozgrzany tłuszcz. Smażyć ze wszystkich stron na złocisty kolor.
Do masy krokietowej można też dodać posiekane, podsmażone z cebulą pieczarki lub namoczone i posiekane suszone grzyby.
Podawać z sosem grzybowym lub koperkowym.