Formy potrawy: Dania główne, Kolacje, potrawa wegetariańska
szklanka kaszy gryczanej
3 jajka
2-3 łyżki startego żółtego sera o ostrym smaku
serek topiony (najlepiej ziołowy)
bułka tarta do panierowania
sól
olej lub margaryna do smażenia
Opcjonalnie:
pieczarki
suszone grzyby
Kaszę przepłukać zimną bierzącą wodą, następnie zalać trzema szklankami wrzącej wody. Lekko posolić. Gotować na wolnym ogniu, aż kasza nabierze kleistej konsystencji.
Do tak ugotowanej, ostudzonej kaszy wbić dwa jajka. Dodać żółty ser topiony. Masę dokładnie wymieszać.
Uformować krokiety.
Smarować je ze wszystkich stron rozmąconym jajkiem i obtaczać w tartej bułce.
Wkładać na dość mocno rozgrzany tłuszcz. Smażyć ze wszystkich stron na złocisty kolor.
Do masy krokietowej można też dodać posiekane, podsmażone z cebulą pieczarki lub namoczone i posiekane suszone grzyby.
Podawać z sosem grzybowym lub koperkowym.
Bliny z kaszy gryczanej i sera twarogowego
Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy
20 dag kaszy gryczanej
2 jajka
15 dag sera twarogowego
15 dag śmietany
10 dag truskawek lub poziomek
2 dag cukru
sól
bułka tarta
1/2 szklanki śmietany
tłuszcz do smażenia
cukier do posypania
Forma potrawy: Zupy
20 dag kaszy gryczanej
20 dag surowego boczku
włoszczyzna
40 dag ziemniaków
natka pietruszki
sól
Kasza gryczana zapiekana z żółtym serem
Forma potrawy: Zapiekane
20 dag kaszy gryczanej
2 szklanki wody
2 łyżki tłuszczu
25 dag parówek
15 dag żółtego sera
1/2 butelki śmietany
10 dag ketchupu
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do naczynia
Forma potrawy: Dania główne
2 saszetki kaszy gryczanej Cenos
30 dag wołowiny
4 plasterki wędzonego boczku
4 ogórki
cebula
olej
sól i pieprz
wykałaczki