cojemy.pl > Dania główne > Bliny z kaszy gryczanej i sera twarogowego

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z czekoladą i wiśniami

Bliny z kaszy gryczanej i sera twarogowego

Formy potrawy: danie główne, inna potrawa, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

20dag kaszy gryczanej
2 jajka
15dag sera twarogowego
15dag śmietany
10dag truskawek lub poziomek
2dag cukru
sól
bułka tarta
1/2 szklanki śmietany
tłuszcz do smażenia
cukier do posypania

Przyrządzanie

Przebraną i opłukaną kaszę wrzucić do 3 szklanek wrzącej, osolonej wody i gotować 30 min, aż do zgęstnienia.

Owoce przebrać, opłukać, osączyć, usunąć szypułki, utrzeć z cukrem na jednolitą, gładką masę. Ser przepuścić przez maszynkę.

Do sera dodać jajka, śmietanę i utarte owoce. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać do ostudzonej kaszy i jeszcze raz wymieszać.

Z otrzymanej masy formować placuszki, obtaczać w tartej bułce i smażyć w dużej ilości tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Przed podaniem polać bliny śmietaną z cukrem.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bułka tarta, Cukier, Jajka, Kasza (każdy rodzaj), Kasza gryczana, Ser biały, twaróg, Sól kuchenna, Truskawki i poziomki, Śmietana

Podobne przepisy

Talerz serów na przyjęcie

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
300g sera twardego lub półtwardego
300g sera z przerostem pleśni
300g sera z porostem pleśni (krowiego lub koziego) lub fety
100g sera miękkiego
2 kiście winogron
4 gruszki
kilkanaście orzechów włoskich
kilkanaście czarnych oliwek
bułeczki
krakersy
bagietka
pumpernikiel
» zobacz przepis

Krokiety z kaszy gryczanej i sera

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
szklanka kaszy gryczanej
3 jajka
2-3 łyżki startego żółtego sera o ostrym smaku
serek topiony (najlepiej ziołowy)
bułka tarta do panierowania
sól
olej lub margaryna do smażenia
Opcjonalnie:
pieczarki
suszone grzyby
» zobacz przepis

Kasza zapiekana z baraniną

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
50dag chudej baraniny
200ml octu 3%
200g kaszy kukurydzianej
2 łyżki masła
10dag orzeszków ziemnych
6dag rodzynków
1 średnia cebula
1 łyżka pokrojonej zielonej pietruszki
sól, pieprz
masło do smarowania formy
» zobacz przepis

Sandwicze z żółtym serem i porami

Forma potrawy: Śniadanie, Przekąska lub przystawka
15dag żółtego sera
2 pory
8 kromek długiej bułki
3/4 szklanki mleka
2 jaja
gałka muszkatołowa
pieprz, sól
2 łyżki masła
» zobacz przepis

Kasza gryczana zapiekana z żółtym serem

Forma potrawy: Zapiekane
20dag kaszy gryczanej
2 szklanki wody
2 łyżki tłuszczu
25dag parówek
15dag żółtego sera
1/2 butelki śmietany
10dag ketchupu
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do naczynia
» zobacz przepis

Zapiekanka z kaszy kukurydzianej

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
25dag kaszy kukurydzianej
1 łyżka masła
30dag kiełbasy
30dag pieczarek
1 łyżka tłuszczu
1 cebula
2 łyżki ketchupu
3 łyżki śmietany
15dag sera żółtego
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do formy
» zobacz przepis

Kotlety z sera żółtego

Forma potrawy: Danie główne
40dag twardego sera żółtego typu gouda
5 łyżek pszennej mąki razowej
1 łyżka otrąb owsianych
3 jajka
1/3 szklanki kefiru
6-7 łyżek bułki tartej
1 łyżeczka łagodnego curry
olej do smażenia
sos sojowy
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Do podania:
surówki,
ziemniaki
» zobacz przepis

Pierożki z kaszą gryczaną

Forma potrawy: Danie główne
Farsz:
200g ugotowanej kaszy gryczanej
cebula
4 łyżki masła
5dag suszonych grzybów
10dag wędzonego boczku
szklanka mleka
sól, pieprz, zielona cebulka
Ciasto:
2 szklanki mąki
szklanka śmietany 22%
2 jajka
łyżka margaryny do formy
sól, pieprz do smaku
» zobacz przepis

Zrazy z kaszą gryczaną

Forma potrawy: Danie główne
2 saszetki kaszy gryczanej Cenos
30dag wołowiny
4 plasterki wędzonego boczku
4 ogórki
cebula
olej
sól i pieprz
wykałaczki
» zobacz przepis

Krupnik z kaszy gryczanej

Forma potrawy: Zupa
20dag kaszy gryczanej
20dag surowego boczku
włoszczyzna
40dag ziemniaków
natka pietruszki
sól
» zobacz przepis

Złota zapiekanka

Forma potrawy: Zapiekane
1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
sól
2 i 1/2 szklanki wrzącej osolonej wody
20dag startego żółtego sera
2 łyżki masła
1/2 szklanki mleka
posiekana zielenina
» zobacz przepis

Boureki

Forma potrawy: Zapiekane
1 mała dynia lub odpowiednia ilość cukinii
4 ziemniaki
1kg świeżego sera owczego
500g startego sera feta
1/2 szklanki śmietany
3 posiekane pomidory
1 drobno posiekany pęczek mięty
mąka
olej
sól
pieprz

Do podania:
chleb
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.