20dag kaszy gryczanej
2 jajka
15dag sera twarogowego
15dag śmietany
10dag truskawek lub poziomek
2dag cukru
sól
bułka tarta
1/2 szklanki śmietany
tłuszcz do smażenia
cukier do posypania
Przebraną i opłukaną kaszę wrzucić do 3 szklanek wrzącej, osolonej wody i gotować 30 min, aż do zgęstnienia.
Owoce przebrać, opłukać, osączyć, usunąć szypułki, utrzeć z cukrem na jednolitą, gładką masę. Ser przepuścić przez maszynkę.
Do sera dodać jajka, śmietanę i utarte owoce. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać do ostudzonej kaszy i jeszcze raz wymieszać.
Z otrzymanej masy formować placuszki, obtaczać w tartej bułce i smażyć w dużej ilości tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Przed podaniem polać bliny śmietaną z cukrem.