Krem waniliowy z malinami

Składniki potrawy

laska wanilii
25dag śmietany kremówki
0,25 litra mleka
14dag cukru
3 jajka
2 żółtka
10dag malin
cukier puder do posypania

Przyrządzanie

Laskę wanilii należy przekroić wzdłuż na połowę i wydrążyć rdzeń.
Do rondla wlać śmietanę i mleko. Dodać 20 dag cukru i rdzeń wanilii, zagotować na małym ogniu.
Jajka i żółtka ubić. Śmietanę i mleko zdjąć z ognia, przestudzić. Nie przerywając mieszania, powoli wlewać do ubitych jajek.
Następnie całość przecedzić przez sitko, przełożyć do 6 foremek o pojemności 150 ml.
Foremki wstawić do piekarnika i przec przez około 20 - 30 minut w temperaturze 150°C, po czym przestudzić.
Każdą porcję kremu posypać łyżeczką cukru, zapiekać jeszcze przez 3 minuty.
Maliny przebrać, nadziać na szpilki do koreczków.
Gotowy deser posypać cukrem pudrem, można udekorować listkami mięty lub melisy.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl