Krem kokosowy z owocami

Składniki potrawy

2 średnie pomarańcze
1 mały czerwony grejpfrut
1 mały melon
50g wiórków kokosowych
500ml mleka
40g cukru
40g kaszy manny
2 łyżeczki soku z cytryny

Przyrządzanie

Cytrusy sparzyć wrzątkiem, następnie obrać ze skórki razem z białą częścią. Pokroić owoce w niewielkie cząstki ale bez rozgniatania.

Maelon przekroić na połowę, usunąć ziarenka, miąższ pokroić w niedużą kostkę. W szklanych pucharkach ułożyć kawałki melona, grepfruta i pomarańczy - kilka cząstek odłożyć do dekoracji.

Niewielką ilość wiórków kokosowych zrumienić na patelni (bez tłuszczu) na złoty kolor. Zagotować mleko z cukrem, do gotującego się dodać kaszę manną i resztę wiórków. Gotować jednocześnie mieszająć przez około 4 minuty.

Zdjąć kaszę z mlekiem z ognia i ubić mikserem na gęsty krem. Dodać sok z cytryny (zamiast soku możesz również użyć dowolonego likieru) i odstawić do ostygnięcia.

Zalać owoce kremem kokosowym i posypać zrumienionymi wiórkami. Deser udekorować cząstkami owoców.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl