3kg śliwek
1kg cukru
3 cukry waniliowe (około 32 gramy)
od 10 do 25 dkg gorzkiego kakao dobrej jakości
Ilość kakao jaką wybierzemy mocno wpływa na smak - czym więcej kakao, tym krem jest mniej śliwkowy.
Śliwki dokładnie umyć i wydrylować. Następnie ze śliwek zrobić papkę przy pomocy blendera lub przekręcić śliwki dwa razy przez maszynkę.
Masę śliwkową przełożyć do wysokiego garnka, wsypać cukier, trochę wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 2 godziny często mieszając aby nie doszło do przypalenia.
Po 2 godzinach masa powinna się zrobić gęsta i zmniejszy objętość o około połowę, należy dodać pozostałe składniki i gotować kolejne pół godziny.
Gorący krem przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Krem nadaje się np. do naleśników, pieczywa - jest pyszny i ma wiele zastosowań.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl