Krem kakaowy ze śliwek (nutella ze śliwek)

Składniki potrawy

3kg śliwek
1kg cukru
3 cukry waniliowe (około 32 gramy)
od 10 do 25 dkg gorzkiego kakao dobrej jakości

Przyrządzanie

Ilość kakao jaką wybierzemy mocno wpływa na smak - czym więcej kakao, tym krem jest mniej śliwkowy.

Śliwki dokładnie umyć i wydrylować. Następnie ze śliwek zrobić papkę przy pomocy blendera lub przekręcić śliwki dwa razy przez maszynkę.

Masę śliwkową przełożyć do wysokiego garnka, wsypać cukier, trochę wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 2 godziny często mieszając aby nie doszło do przypalenia.

Po 2 godzinach masa powinna się zrobić gęsta i zmniejszy objętość o około połowę, należy dodać pozostałe składniki i gotować kolejne pół godziny.

Gorący krem przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem.

Krem nadaje się np. do naleśników, pieczywa - jest pyszny i ma wiele zastosowań.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl